недеља, 25. децембар 2011.

UPS


Nestanak napajanja dovodi do nelegalnog izlaska iz aplikativnog softvera i OS-a sto moze da izazove ostecenje datoteka i eventualni kvar sistema. UPS sluzi da obezbedi napajanje racunaru baer onoliko remena koje je potrebno da se zatvore programi i legalno izadje iz OS-a. UPS obezbedjuje elektricnu energiju za rad racunara iz akumulatora koji su ugradjeni u njegovo kuciste.
Vreme koje UPS moze da napaja racunar iz akumulatora zove se vreme autonomije. Vreme se izracunava u A/h. Ako se kaze 45 A/h to znaci rad od 45h po 1A. Mada kapacitet akumulatora zavisi od rezima praznjenja.
Kad postoji mrezni napon prekidac je u polozaju 1 i PC se napaja direktno iz distributivne mreze. Ponekad UPS za ublazavanje varijacija mreznog napona UPS ima u sebi ugradjentzv. korektor napona ciji je zadatak relativna stabilizacija mreznog napona za logiku UPS-a. U periodu kad postoji mrezni napon akumulator se puni preko punjaca. Kada nestane mrezni napon prekidac se prebacuje iz polozaja 1 u polozaj 2 i racunar se napaja iz akumulatora preko invertera.

Нема коментара:

Постави коментар