недеља, 25. децембар 2011.

Sistemi datoteka - File System

Nacin na koji operativni sistem dodeljuje prostor datotekama na hard disku, strukture koje pritom formira u cilju upravljanja radom datoteka i zastitne funkcije cini sistem datoteka. Danas se koriste sledeci sistemi datoteka:
FAT32 – File Allocation Table
NTFS – New Tehnology File System
EXT4 – Fourth Extended Filesystem

Sistem FAT koristi 32 bitne brojeve u cilju dodeljivanja prostora datotekama. Prostor se dodeljuje u celinama koje se zovu klasteri. Klaster cini izvestan broj sektora po klasteru i ukupan broj klastera zavisi od sistema datoteka. Ukupan broj klastera s'toga odredjuje maksimalni kapacitet diska. FAT32 dozvoljava najvise 2 TB po disku.
Windows je uveo sistem datoteka po imenu NTFS koji je znatno komplikovaniji u odnosu na FAT jer sadrzi zastitne funkcije i kapacitet je prosiren na 2^64. NTFS je zastupljen kod win2000, xp, vista, 7. Kao jednostavan FS FAT32 se i dalje koristi kod memorijskih kartica.
EXT4 je naslednik prethodne verzije etx3 i ext2 inace file system kreiran za linux kernel. EXT4 sistem datoteka podrzava fajlove do 16TB i ukupni kapacitet diska do 2^60. Maksimalno ime fajla je 256 bajta.

Нема коментара:

Постави коментар