недеља, 25. децембар 2011.

Konstrukcija Hard Diska

Osnovnu konstrukciju hard diska cine jedna ili vise ploca koje se zajedno obrcu i glave za citanje i pisanje koje se krecu u prostoru izmedju ploca. Ploce su od stakla presvucene aluminijumom na koji se nanosi tanak sloj oksida gvozdja kao feromagnetnog materijala. Podaci se upisuju na obe strane ploce u koncentricnim krugovima koji se zovu staze. Kapacitet staza je veoma veliki da bi se njime moglo efikasno upravljati, pa su zbog toga staze izdeljene na sektore. Sektori se broje pocev od 0 i po pravilu su kapaciteta 512B.
Diskovi se obicno obrcu brzinom od 7200 rpm (rpm – obrtaja u minuti) . Diskovi koji su namenjeni kvalitetnim radnim stanicama, serverima i sl. Gde je visi nivo buke dozvoljen obrcu se 10.000-15.000 rpm. Sto su brzine obrtanja vece to je brze citanje i pisanje podataka na disk.
Podaci se pamte na obe strane ploce pa s'toga svaka strana ima svoju glavu. Sve glave se krecu zajedno i montirane su na zajednicki pokretac ili Aktuator. Glave lebde na vazdusnom jastuku iznad povrsine ploce. Postoje 2 nacina za unosenje glava izmedju ploca. Prvi nacin je CSS – Contact Start Stop – kod ovog nacina glave se parkiraju na disku blizu njegove osovine. Kada se disk zalece glave klize po povrsini ploce dok se ne uspostavi vazdusni jastuk. Drugi nacin je Load-Unload – u ovom slucaju pre pokretanja diska glave se parkiraju na mesto koje se nalazi izvan prostora ploca, kad se disk zaleti glave se unose u prostor izmedju ploca. Ovaj metod se primenjuje kod hard diskova za prenosne racunare.

Kliizaci lebde na veoma malom rastojanju iznad ploca – na par desetina nano metara. Ako se vazdusni jastuk na kom klizac lebdi poremeti na bilo koji nacin postoji mogucnost da glava udari na povrsinu ploce. Na tim mestima podaci su osteceni i kazemo da je doslo do pada glave – Head Crash. Ako se nekim slucajem zrnce prasine nadje izmedju ploce i glave pad glave je neizbezan. Proizvodjaci ovo sprecavaju tako sto se sklop glava i ploca zapecati u apsolutno cistim prostorijama. Svako otvaranje diska znaci njegovo unistenje. Ovo se ne odnosi na sklop IDE.

Нема коментара:

Постави коментар