недеља, 25. децембар 2011.

PCI & AGP


PCI - Peripheral Component Interconnect. Ovo je prvobitno bila 32-bitna magistrala na 33MHz, kansije je prosirena na 64 bit-a i 66MHz. Verzija iz '99 godine koja je radila na 133MHz i sirine 64 bit-a dobila je naziv PCI-x  koja je nasla primenu u serverima i industrijskim racunarima.
Poslednja verzija objaveljana je marta 2002 godine PCI3. PCI magistrala moze da se prepozna po belim konektorima. Savremeni sistemi nisu namenjeni ovoj magistrali. Na maticnoj ploci postoji samo par ovih konektora da bi se obezbedila podrska
PCI magistrala je donela tzv. PnP - Plug and Play pristup. To znaci da se sva podesavanja na karticama vrse softverski.
AGP - Accelerated Graphic Port. Ova magistrala je razvijena u Intelu za podrske grafici. Zasnovana je na PCI magistrali, ali je fizicki i elektricno odvojena od PCI magistrale.  Projektovana je da omoguci grafickoj kartici direktan pristup memoriji.
Za prikljucak AGP grafiicka kartica u sistemu moze da postoji samo jedan konektor. Prva AGP specifikacija 1.0 nosila je oznagu AGP 1x. Radni takt je 66MHz a sirina 32 bit-a. AGP 2x ima brzinu prenosaduplo vecu u odnosu na prethodnu zato sto se prenos podataka vrsi i na silaznoj i na uzlaznoj ivici takt impulsa. Poslednja AGP je 8x objavljena 2000. godine.

Нема коментара:

Постави коментар