недеља, 25. децембар 2011.

Sinhroni i asinhroni prenos


Za prenos velike kolicine podataka koristi se sinhroni serijski prenos. Naziv potice od potrebe za sinhronizacijom izmedju prijemnika i predajnika pre nego sto pocne prenos podataka. Na liniju se prvo salju impulsi da bi prijemnik mogao da utvrdi radni takt, a zatim se salje niz bita koji se zovu sinhrobiti.
Kada prijemnik izvrsi sinhronizaciju rada sa dolaznim sinhronim impulsima salje predajniku signal potvrde ACK - Acknoweledge. Nakon prijema signala potvrde predajnik salje niz bita STX koji oznacava pocetak teksta. Iza ovih bita sledi niz podataka kao informacionih bita oznacenih sa TEXT, kraj teksta je oznacen sa oznakom bit-a ETX.

Bitovi koji su oznaceni sa BCC predstavljaju bitove za krekciju neispravnosti koje su se javile tokom prenosa. Prijemnik moze da zahteva od predajnika pa ponovo da posalje poslednji niz teksta. U nekim slucajevima zavisno od zastitnog kodiranja predajnik je sposoban da izvrsi rekonstrukciju originalnog signala nakon detekcije greske - ECC - Error correction code.
Ako nakon stanja bita BCC nastupi period kada se ne salje tekst predajnik neprekidno salje sinhronizacione bitove da bi se sinhronizacija odrzala. Prethodno opisane situacije se ponavljaju sve dok postoji potreba za prenosom teksta. Kraj prenosa je oznacen sa EOT - End of Transmission, nakog toga veza se prekida.



Asinhroni prenos spada u serijski prenos kod koga se ne vrsi sinhronizacija izmedju predajnika i prijemnika posebnim sinhronim impulsima. Pre nego sto pocne komunikacija linija se drzi u stanju logicke jedinice neprekidno, a na logicku nulu na mesto prijema oznacava pocetak prenosa podataka. Ovaj pad na logickoj nuli zove se start bit, nakon toga salju se jedan za drugim informacioni bit. U cilju provere ispravnosti prenosa na mestu prijema utiskuje se na mestu predaje bit parnosti i linija ponovo prelazi u stanje log. jedinice. Nov prenos novog karaktera odvija se identicnim ciklusom. Glavni nedostatak asinhronog prenosa je los odnos informacionih bita u odnosu na ukupan broj bita. Ovo znaci da je iskoriscenje kanala lose, a brzina prenosa mala. 

Нема коментара:

Постави коментар