недеља, 25. децембар 2011.

LCD Monitori


Tecni kristali se sastoje od molekula u obliku stapica koji su haoticno rasporedjeni. Ako se tecni kristal nadje u elektricnomm polju molekuli se orjentisu u smeru polja. Orjentacija zavisi od jacine elektricnog polja. Ako se kroz kristal propusta svetlost intezitet propustene svetlosti ce zavisiti od orjentacije molekula kristala odnosno od jacine elektricnog polja u kome se kristal nalazi.
LCD monitori se dele na 2 velike grupe:
-Sa pasivnom matricom i sa aktivnom matricom.
Pasivna matrica predstavlja starije resenje i nalazi se samo kod startijih uredjaja. Upravljanje tackom na monitoru vrsi se koordinatno pomocu tranzistora duz x i y ose. Ukupan broj tranzistora jednak je zbiru rezolucija duz x i y ose. Svaka tacka monitora mora impulsno da se pobudjuje, pa je sjajnost ovakvih monitora relativno mala.

Monitori sa aktivnom matricom imaju mrezu tranzistora na savitljivoj foliji, istog oblika i dimenzija kao monitor. Svaki tranzistor pobudjuje samo jednu tacku na monitoru. Broj tranzistora na ovoj podlozi jednak je proizvodu rezolucija. Za 3 osnovne boje dobijeni broj treba pomnoziti sa 3. Tranzistori se prave u tankoslojnoj tehnici filma pa odatle potice naziv ovakvih monitora TFT (Thhin Film Transistor). Ista tehnologija je zadrzana i kod proizvodnje LCD televizora. Uobicajeno je da se za ovakve LCD monitore kaze da su TFT monitori, a za televizore je ostao naziv LCD.

Нема коментара:

Постави коментар