недеља, 25. децембар 2011.

ROM - PROM - EEPROM - FLASH


ROM - U velikom broju slucajeva softver masine se uopste ne menja ili se neke tabele fiksnih vrednosti stalno koriste, zbog toga ne postoji potreba da se svaki put ucitava softver u RAM memoriju. Tipicne primene vezane su za koriscenje mikro kontrolera zbog toga se softver samo jednog upisuje u poluprovodnicku memoriju, a ona se dalje samo ocitava.
PROM - Kada se radi o masovnoj proizvodnji uredjaja najjednostavnije je razvijen softver upisati vec pri proizvodnji integrisanog kola. Ovakve ROM memorije se zovu Mask Programmable. Za manje serije uredjaja ostavljena je mogucnost korisniku da sam svoj softver ubaci u memoriju - Ovakve ROM memorije se zovu Field Programmable.
EEPROM - Savremeni nacin brisanja memorije je pomocu struje, takve memorije se zovu EEPROM - Electricaly Eraseable PROM. Glavna osobina EEPROM - a je pisanje i brisanje jedne reci  u memoriji. Vek trajanja ovih memorija ( Ciklusa pisanja i brisanja ) reda je 100.000. Cena EEPROM-a je visoka u poredjenju sa drugim tipovima ROM memorije.
FLASH - Osnovna karakteristika Flash memorija je brisanje u blokovima. Ovaj proces brisanja pronalazace je podsetio na blic fotoaparata ( Flash ). Flash memorije koriste MOSFET tehnologiju kod izrade memorijske celije sa 2 Gate-a. Jedan gate je upravljacki, a drugi izolovani. Kada se na izolovani gate dovedu elektroni oni se tu zadrzavaju dugi niz godina i menjaju prag provodjenja i time se pamti upisano stanje.
Postoje 2 vrste Flash memorija: NOR i NAND. Kod NOR memorija moze da se vrsi ocitavanje rec po rec i zato se koriste kao memorije mikro kontrolera. NAND Flash memorije mogu da se citaju samo u blokovima, nesto slicno citanju podataka sa hard diska, njihova primena jeste da zamene HDD. Flash memorije su u poredjenju sa EEPROM znatno jeftinij. Zivotni vek u broju ciklusa pisanja i brisanja je manji nego kod EEPROM.
Veoma slozene programabilne memorije su FPGA - Field programmable gate array. FPOA - Field programmable object array. Njihova primena je upravljanje u realnom vremenu ( Vojna industrija ).

Нема коментара:

Постави коментар