недеља, 25. децембар 2011.

PCI Express magistrala


PCI-e je serijska magistrala kod koje se podaci prenose u Full Duplex.Za veze magisitrale sa sistemom koriste se bakarni vodovi, a za najvise ucestanosti opticnko povezivanje. Uvedena je mogucnost zamene kartica u toku rada. Prenos se vrsi pomocu dve parice, za svaki smer prenosa jedna parica. Ove parice cine stazu (Lane). Prenos signala se vrsi kao diferencijalni par (LVDS - Low Voltage Differential Signalling). Kod ovakvog prenosa ____________ se nivoi signala vec njihov polaritet na mestu prijema.
Za dobijanje signala na mestu kada se koristi sema 8b/10b, ovo znaci da se svakom bajtu pridruzuje 10 bita koji se salju na liniju. Ovakav postupak je uveden da bi se sprecilo dobijanje vise od 4 uzastopne jedinice ili nule u svakoj predatoj poruci. Jedan od ______ za ovakav pristup je sprecavanje gubitaka sinhronizacije prednjih ivica signala na mestu prijema.
PCI-e moze da ima 1, 2, 4, 8, 16,32 staze. Pocetni radni takt je odredjen na 2.5 GHz (PCI-e 1.1) ovo znaci da je brzina podataka 250 MB/s. Specifikacija koja je objavljena 2007 godine PCI-e 2.0 ima radni takt od 5GHz pa stoga i propusnu moc od 500MB/s. Specifikacija 3.0 iz 2009. godine ima takt od 10GHz i propusnu moc od 1 GBps. Ove cifre se odnose na prenos jednom stazom, ako se multiplicira broj staza toliko puta se umnozava i propusna moc PCI-e magistrale.
Na maticnim plocama konektori za PCI-e kartice se oznacavaju oznakom x1 x2 x4 x8 gde ovaj broj oznacava za koliko je staza predvidjena. Svi konektori se sastoje iz 2 dela. Prvi deo je fiksna duzina 11.6mm i ima 22 pina - po 11 na svakoj strani konektora. Drugi deo je promenjive duzine zavisno od broja staza koje prenosi. Konektori su napravljeni tako da se kartica sa manjim brojem staza npr. x1 moze da ubaci u konektor predvidjen za vise staza npr. x16. Uobicajeno je da ploca ima bar jedan konektor x16. Konektor x1 ima ukupno 36 pinova, a konektor x16 ima 164 pin-a.
Napajanje PCI-e kartica u principu se vrsi sa magistrale, za zahtevnije karticeinstalira se na samu karticu i konektor za napajanje od 12V.

Нема коментара:

Постави коментар