недеља, 25. децембар 2011.

Operativna memorija - RAM

Uobicajeno je da se prilikom pristupa memoriji u vremenskom multipleksu cipu memorije dostavljaju adrese reda – RAS, i adrese kolone – CAS.
Memorijski cipovi mogu da budu sinhroni i asinhroni. Kod asinhronih odgovor cipa je nakon dovodjenja adresa onoliko koliko taj cip moze da odgovori. Kod sinhronih cipova radnje memorije su sinhronizovane sa radnim taktom procesorske magistrale. Ovakav pristup omogucava uvodjenje slozenih algoritama upravljanja radom memorije, to se odnosi pre svega na tehniku pipeline. Sve dinamicke memorije oznacavaju se sa DRAM, kada se radi o sinhronim onda su SDRAM.
U cilju povecanja brzine rada uvedena je tehnika pod nazivom Double Data Rate – DDR SDRAM. Kod DDR memorija u toku jednog radnog ciklusa prenose se 2 podatka. DDR2 memorije prenose 4 podatka u jednom ciklusu, a DDR3 8 podataka.

Za grafiku se koriste GDDR koje su neznatno izmenjene i idu do GDDR5. Kod veoma brzih sistema ubrzanje rada memorije vrsi se uvodjenjem 2 ili 3 kanala – Dual Channel – Triple Channel. Kod dvokanalnih memorija u jednom kanalu postoje 2 slota na ploci. Obicno su ovi konektori iste boje, i u njih treba ubaciti memorije istih karakteristika. Da bi se dvokanalna i trokanalna arhitektura koristila na maticnoj ploci mora da postoji skup cipova koji to podrzava.

Нема коментара:

Постави коментар