недеља, 25. децембар 2011.

Staticke i dinamicke RAM memorije


Staticke RAM memorije kad zapamte sadrzaj u celiji ne zahtevaju proces u cilju obnavljanja sadrzaja, formiraju se kao Flip - Flopovi  sa 4 - 6 tranzistora. Glavne odlike staticke memorije su velika brzina rada, velika potrosnja elektricne energije, mala gustina pakovanja, zauzimaju malo prostora, visoka cena. Glavna primena statickih memorija je u CacheMemory procesora zbog velike brzine.
Ako se kondenzator napuni i ostavi bez opterecenja on ce se lagano prazniti zavisno od velicine i njegovog kvaliteta. Da bi se sadrzaj kondenzatora odrzao u duzem vremenskom periodu potrebno ga je povremeno dopunjavati na onu vrednost koji treba da pamti. Savremene poluprovodnicke dinamicke memorije koriste za punjenje kondenzatora MOSFET tranzistor i kondenzatore koji se u toj tehnici relativno jednostavno prave. Na sledecoj slici prikazana je jedna celija dinamicke memorije koja pamti 1 Bit.
Ocigledna su sledeca svojstva dinamicke memorije:
- Koriste 1 tranzistor po celiji pa je njihova gustina pakovanja veca u odnosu na staticke memorije.
-Tranzistor provodi povremeno da bi se napunio i ocitao sadrzaj kondenzatora.
- Tehnologija dinamickih memorija odredjuje njihovu nisku cenu.
-Punjenje kondenzatora zahteva izvesno vreme, to se izvesno odnosi i na praznjenje, pa su dinamicke memorije znatno sporije u odnosu na staticke.
-Obnavljanje sadrzaja dinamickih memorija vrsi se u regularnim intervalima reda par mili sekundi ( Flash Controler ).
* Pobrojane karakteristike memorija omogucavaju njihovo koriscenje kao glavne operativne memorije u PC-u.

Нема коментара:

Постави коментар