недеља, 25. децембар 2011.

ATX Napajanje


Uvodjenjem PC-a pod oznakom AT (Advanced Tehnology) uveden je oblik izvora za napajanje AT. 1995. godine uveden je od strane Intel-a ATX standard (AT Extended).
ATX izvor ima konektor od 20 pinova za napajanje maticne ploce. Za napajanje periferija koriste se konektori sa 4 pina. Konektor oznacen sa AUX nosi napajanje od 3,3V i 5V za one procesore kojima je standard napajanja preko konektora sa 20 pinova bilo nedovoljno.
ATX je ostao ne izmenjen sve do 2000. godine kada su uvedeni procesori koji su zahtevali snazan izvor za napajanje. Za ovakve procesore uveden je dodatni konektor sa 4 pin-a koji je nosio napajanje 12V pa se ovakvi oblici izvora zovu ATX 12V. Kasnije verzije ovog standarda izbacili su liniju sa -5V koja je bila potrebna samo za zastarele ISA kartice. Projektanti sistema su ustanovili da je mnogo pogodnije vecinu sistema napajati sa 12V umesto sa 3,3 i 5V.
Zbog ovakvih zakljucaka 2003 godine uveden je standard ATX 12V 2.0 koji je u principu izazvao drasticne izmene u dizajnu sistema. Konektor za  maticnu plocu prosiren je na 24 pin-a. Dodatna 4 pina nose napone 3,3 i 5V umesto pomocnog konektora sa oznakom AUX koji je izbacen. Ovaj standard zahteva uvodjenje konektora za napajanje SATA.
Novije verzije ovog istog standarda (v.2.1) iz marta 2005. uveli su konektore za napajanje PCI-e grafickih kartica koje zahtevaju 75W. Verzija 2.2 uvela je konektor sa 8 pinova za napajanje mocnih grafickih kartica sa snagom od 150W.
ATX izvori spadaju u one koji se softverski iskljucuju i ukljucuju. Zica zelene boje nosi signal power on. Ako je ova nozica vezana za masu izvor se ukljucuje, ako lebdi izvor je ukljucen.

Нема коментара:

Постави коментар