недеља, 25. децембар 2011.

Plazma Monitori


Plazma predstavlja delimicno jonizovan gas. Jonizacija moze da se izvrsi temperaturom ili nnaponom. Cilj je elektronima saopstiti dovoljno energije da neki od njih mogu da se otkinu iz omotaca atoma. U celini gledano, plazma je neutralna zato sto postoji ravnoteza pozitivnog I negativnog naelektrisanja.
Plazma je posebno stanje u materiji. Bitno svojstvo je da moze da proizvodi struju. Pod dejstvom elektricnog polja joni i elektroni se krecu i sudaraju sto za posledicu ima emitovanje svetlosti.
Plazma monitori izmedju 2 staklene ploce imaju nekoliko stotina hiljada celija koje su ispunjene nekim plemenitim gasom. Ako je monitor u boji za svaku tacku na ekranu postoje 3 vertikalne i horizontalne elektrode koje sluze za pocetnu jonizaciju gasa u celijama i koordinatno upravljanje strujama celije. Povrsina celija je premazana fosforom kao kod CRT monitora. Kada se propusti struja kroz celije zbog sudara jonizovanih cestica koje udaraju u fosfor, fosfor zasvetli. Promenom jacine struje kroz celije moze se upravljati bojama monitora.

Plazma monitori imaju veoma sjajnu sliku sa kontrastom 1000000:1 sto daje veoma kvalitetnu sliku. Do skoro se smatralo da je jedini nacin proizvodnje monitora vecih od 50“ tehnologija plazma monitora. Nove tehnologije sa OLED monitorima konkurisu plazma displejima kod velikih monitora. Najveci monitor plazma tipa ima dijagonalu od 381cm tj. 330 cm sirok i 180cm visok.

Jedna od losih osobina plazma monitora je njihova visoka potrosnja koja za monitore od 50“ iznosi reda 300W. Potrosnja zavisi od sadrzaja slike. Ako je slika svetlija, potrosnja je veca.
Radni vek plazma monitora je reda 60.000 radnih sati (27 godina po 6h). Ovde se ne radi o katastrofalnom otkazu vec o smanjivanju sjajnosti slike na polovinu. Kao i kod CRT monitora postoji mogucnost da plazma monitor zapamti trajno sliku koja u duzem periodu stoji na monitoru (npr menu). Kod plazma slika je jako sjajna. Moze trenutno da se zapamti. Ova slika se eliminise posle izvesnog vremena gasenjem monitora.
Debljina samog plazma monitora sa pridodajucom elektronikom je oko 10cm.

Нема коментара:

Постави коментар